Prestatiedruk: Performance vs. horsemanship

Mijn struggle van vandaag heeft te maken met prestatiedruk of performance anxiety, misschien ken je het? Ik deed mee aan een aantal online wedstrijdjes (súper leuk in deze corona tijd natuurlijk!) maar met mijn trainingspaarden liep ik tegen het gevoel aan dat ik onder druk stond en dat mijn training hieronder leed! Ik ben een professional, dan moet je wat laten zien toch? Wat mij uiteindelijk heeft geholpen hierbij lees je hieronder in 6 tips!

Ik had dus het gevoel dat ik extra onder druk stond, omdat ik denk dat mensen mij als een 'professional' zien (maar vooral ook omdat ik mezelf zo zie!) en ik dus moet laten zien wat ik kan. En ook al was het maar een klein online wedstrijdje, toch voelde ik dat 'het nu moest gebeuren'. Hoewel ik mijn training natuurlijk altijd correct opbouw en altijd blijf denken door de ogen van het paard, had ik toch het gevoel dat ik dingen teveel aan het pushen was. Ik werd bang dat mijn trainingspaarden hier slechter van werden in de plaats van beter, wat op zijn beurt weer leidde tot frustratie. Ik zou beter moeten weten!

Wat mij geholpen heeft in dit soort situaties en wat jou dus ook zou kunnen helpen:

 

1 Stop! En vraag je af of je de dingen nu beter aan het maken bent, of slechter?

Hoe sneller je leert die pauzeknop in te drukken en hoe beter je wordt in jezelf deze vraag te stellen, hoe meer je training erop vooruit zal gaan. Is dit makkelijk? Nee, in tegendeel, het kan best wel wat oefening vergen. Is dit altijd leuk? Nee, ook zeker niet. Maar het zal je paard, je training en jullie relatie ten goede komen. Hoe leer je die pauzeknop vinden? Dat kan voor iedereen iets anders zijn: een ademhalingsoefening, terugtellen van tien, letterlijk jezelf hardop deze vraag stellen. Ga dus proberen wat voor jou werkt!

2 'Horse, I need your soul'

Dit oude Lakota gezegde laat zien dat zelfs de oude Indianen al wisten dat je moet kijken naar je paard. Wat heeft hij op dit moment nodig? Ook hier helpt het weer om jezelf dit hardop af te vragen als je het gevoel hebt dat het even niet wil lukken en je de frustratie voelt opborrelen.

3 Onthoud dat je altijd traint voor morgen

Zie punt 1 ;) Maakt wat je op dit moment aan het doen bent je paard beter of slechter voor morgen? Als je met een tijdmachine tien jaar vooruit gebracht zou worden, is dat proefje wat je vandaag wilde filmen dan nog steeds zo belangrijk? En hoe zou je jezelf voelen hierover, tien jaar later? Ben je oprecht tevreden met wat je hebt laten zien en kan je jezelf nog steeds recht aankijken in de spiegel? Of was je gevoel en je reactie misschien toch licht overdreven?

4 Leg solide funderingen

Voortbordurend op het vorige punt, is het dus veel belangrijker je paard een solide fundament meegeeft voor morgen, voor volgend jaar en voor de rest van zijn leven. Horsemanship is dus belangrijker dan performance! Je bent tenslotte maar zo solide als datgene waar je op bouwt.

5 People will stare anyway, make it worth their while

Nog zo'n quote. Ik merkte dat ik het me veel aantrok als vrienden of klanten opmerkingen tegen mij maakten zoals 'Jij bent toch professional? Dan mag je toch geen lagere klasses starten?' of 'Als jij meedoet, dan durf ik niets meer in te sturen hoor'. Hoewel natuurlijk totaal niet zo bedoeld, had dit toch een groot, belemmerend effect op mij. Ik moest mezelf hier echt even streng toespreken om dit naast me neer te leggen. Mensen staren (of kibbelen) toch wel, zorg dan in ieder geval dat ze iets te zien krijgen wat ze nog lang zal bijblijven, om de juiste redenen!

6 Bekijk het van de andere kant

Wat uiteindelijk voor mij de doorslag gaf, was dat ik het eens andersom ging bekijken: een wedstrijdje moet toch ook een soort van realitycheck zijn, niet? Een meetmoment, zodat je kan testen waar je staat op dit moment? Zie het dan ook zo, als een challenge, niet als een probleem! Leer ervan en wordt er beter van.

Heb je het gevoel dat je wat hebt gehad aan deze tips, of ken je iemand die hier ook een steuntje in de rug kan gebruiken? Deel dit blog dan, en laat het me weten als je hier meer over zou willen lezen of laat een reactie hieronder achter!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.