Hier is geen App voor...

Net zoals een timmerman of monteur gebruiken wij ook ‘tools’ als wij onze paarden trainer. Bij ons zijn onze belangrijkste tools echter onze handen en onze mentaliteit. Een trendy nieuw halster of ‘magische’ hulpmiddelen zijn geen wondermiddel en zullen nooit timing, gevoel of mindset kunnen vervangen. Deze mentale en fysieke vaardigheden (of tools) opbouwen kan heel uitdagend uit. Wat is bijvoorbeeld ‘gevoel’ exact en waar zijn die ‘drie-makkelijk-te-volgen-stappen’? Spoiler: hier is geen app voor!

Creëer een routine

Denk eens aan de ‘grote’ trainers of ruiters die jij bewondert. Wat maakt hen zo goed? Toen ik mezelf deze vraag stelde, merkte ik dat er iets is wat al deze grote horsemen, trainers en ruiters gemeen hebben: een heel groot gevoel van zelfbewustzijn. Ze spenderen heel veel tijd en toewijding aan het ontwikkelen van hun eigen vaardigheden en ‘tools’, ook los van het paard. Iedere ruiter of trainer doet dit natuurlijk op hun eigen manier; van ademhalingsoefeningen tot meditatie tot yoga of misschien we hele andere mentale- en fysieke trainingsvormen. Bestudeer jouw rolmodellen in de paardenwereld eens en kijk of je kan ontdekken wat hun routines zijn en hoe & waarom deze voor hen werken. En ga vervolgens op zoek naar wat werkt voor jou! Ook nog even over de mentale kant: hoe meer zelfbewustzijn we hebben, hoe meer congruentie het paard van ons voelt denk ik, en dat kan ons helpen een duidelijkere communicatie en diepere connectie te creëren met ons paard (meer over congruentie en incongruentie in mijn vorige blog ‘Help! Ik heb mijn once-in-a-lifetime paard al gehad’😉)

Kilometers maken

Net zoals er niets is wat onze eigen mentale en fysieke trainings-skills kan vervangen, is er ook geen vervanging voor de uren die je in het zadel doorbrengt en de kilometers die je maakt. Dus werk met zoveel verschillende paarden als je kan (en hoe meer verschillende paarden maakt in dit geval echt een groot verschil); en klok die kilometers en ‘vlieguren’. Dit kost tijd, dus geef het dan ook tijd en laat je niet meeslepen in perfectionisme.

Rijd van binnen naar buiten!

Huh, wat bedoelt ze daar nou mee? In het boek Ride Big van schrijver John Haime las ik deze supermooie vergelijking die ik ook graag even met jullie wil delen. Als je van buiten naar binnen rijdt – of leeft! – dan dicteren invloeden van buitenaf waar je geen controle over hebt (zoals bijvoorbeeld wat andere mensen zeggen over je) jouw innerlijke dialoog en domineren ze je hele manier van rijden en trainen. Je vertrouwen, en tenslotte jouw hele persoon, zullen krimpen. Hoe zou het tegenovergestelde daarvan eruit zien? Als je van binnen naar buiten rijdt – of leeft – dan gebruik je in plaats daarvan jouw innerlijke waarden, kompas en intuïtie om je te leiden. Hierdoor zal je vertrouwen groeien en groeien, en uiteindelijk ook je paard beïnvloeden. En, welke optie klinkt nou beter?

Dit is allemaal zo ontzettend interessant, ik zou er letterlijk uren over kunnen lezen en praten. Maar nu wil ik van jullie horen! Is er iets uit deze blog wat je raakte? En welke manieren gebruik jij om jouw eigen mentale en fysieke ‘tools’ te ontwikkelen?

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.