Horsemanship is een lifestyle

Niet het doel is belangrijk, je moet vooral van de reis ernaartoe houden. Daarvoor moet je ook investeren in jouw eigen mindset en ontwikkeling. Ik hanteer hierbij wat je een ‘holistische’ kijk zou kunnen noemen: ik kijk graag naar de gehele driehoek van paard - eigenaar/ruiter zelf - en omgevingsfactoren. Ik hou ervan te bouwen aan een solide fundament, zodat er diepe wortels kunnen groeien in de communicatie en partnerschap met je paard en er geen gaten in je training komen.

 

Versatility betekend veelzijdigheid. En veelzijdigheid is wat mij enorm aantrekt in onze paarden. Ik kijk met veel bewondering naar bijvoorbeeld politiepaarden of de werkpaarden die op de ranches in Amerika of Canada het vee drijven en het ranchwerk doen. Die veelzijdigheid is ook wat mij aantrekt en wat ik persoonlijk zoek in een paard, en ook wat ik klanten gun! Dat je alles kan doen wat je graag zou willen met je paard; een sprongetje, die strandrit…

Daarnaast heb ik enkele jaren als stalruiter gewerkt op het trainingscentrum van Annemarie van der Toorn. Hier kwam ik alle mogelijke soorten en maten paarden tegen, van KWPN'ers tot IJslanders en van Engelse Volbloeden tot Quarterhorses. En al die verschillende paarden hadden al even zoveel verschillende uitdagingen! Juist de puzzel wat ieder van deze paarden nodig had vond ik zo fascinerend!

 

Behalve dat ik deze afwisseling in het werk geweldig vond, heb ik hier natuurlijk ook enorm veel van geleerd en een berg aan ervaring opgedaan. Ik ben hierna verder gegaan als Instructeur Paard & Gedrag bij E-quine.com, en ik help zowel paarden op locatie als dat ik als docent verbonden ben aan de opleiding. Omdat één van de motto's van E-quine.com is dat je nooit uitgeleerd ben, blijft ik mijzelf verdiepen en bijleren over het wezen paard, zijn natuur en communicatie, en blijf ik nieuwe paardenavonturen aangaan!

 

Mijn missie is mensen en paarden helpen door de communicatie tussen mens en paard te verbeteren; door inzicht in het natuurlijke gedrag van het paard en de mindset van de ruiter/trainer. Als je een goed team wil worden met je paard, op de grond of in het zadel, ben jij namelijk ook 50% van dat team! Mijn passie is om dit uit te dragen in intensieve, individuele begeleidingstrajecten (ten minste 1 sessie of meer per week), evenals clinics Balans-&Rider Safety, Trustbuilding&Teambuilding en Horsemanship Spotlight voor kleine groepen.

 

Hou jij er dus net als ik van om holistisch naar je paard te kijken? Wil je graag investeren in die diepe wortels, die intensieve communicatie en partnerschap met je paard in de plaats van op zoek te zijn naar een quick fix? Heb je wel een doel voor ogen wat je graag zou willen bereiken met je paard, maar ben je net zoals ik meer geïnteresseerd in de weg daarnaartoe? Stuur me dan zeker een berichtje, het lijkt me super leuk samen aan de slag te gaan!

 

ORUN/KHNS Instructeur Paard & Gedrag (E-quine.com)

 

Gecertificeerd ‘Fit&Veilig’ instructeurruiterfitness en valtraining van VeiligheidNL en het ATC, ondersteund door StichtingVeilige Paardensport.

 

Gecertificeerd Instructeur Westernsport NHB Deurne.