Putting the horse first

Voor veel horsemen en trainers is dit absoluut nummer 1. Ze werken hun hele carrière – en misschien wel leven? –om door de ogen van het paard te kunnen kijken om het paard te kunnen geven wat die nodig heeft. Om die reden is het dus ook een onderwerp wat mij dicht aan het hart licht. Maar wat betekend het nu eigenlijk om het paard op de eerste plek te zetten?

Lees meer »

Hier is geen App voor...

Net zoals een timmerman of monteur gebruiken wij ook ‘tools’ als wij onze paarden trainer. Bij ons zijn onze belangrijkste tools echter onze handen en onze mentaliteit. Een trendy nieuw halster of ‘magische’ hulpmiddelen zijn geen wondermiddel en zullen nooit timing, gevoel of mindset kunnen vervangen. Deze mentale en fysieke vaardigheden (of tools) opbouwen kan heel uitdagend uit. Wat is bijvoorbeeld ‘gevoel’ exact en waar zijn die ‘drie-makkelijk-te-volgen-stappen’? Spoiler: hier is geen app voor!

Lees meer »

Help! Ik heb mijn once-in-a-lifetime paard al gehad

Herken je dit? Je hebt een nieuw paard, super gaaf! Maar na een tijdje merk je dat je een hoop dingen die je met je vorige paard deed, (nog) niet met je nieuwe paard kan doen. Je gaat hem steeds meer vergelijken met je vorige paard. Je hebt het gevoel dat je jouw once-in-a-lifetime paard dus al gehad hebt. En die komt er geen tweede keer, toch? Wat nu?! Een aantal jaar geleden liep ik hier zelf ook keihard tegenaan. In dit blog wil je dus een aantal handvaten geven die mij geholpen hebben en die jou ook steun kunnen geven in deze overgangsperiode, die toch best wel uitdagend kan zijn!

Lees meer »

Omey Island Adventure

Wauw... In september ben ik een week op Omey Island in Connemara geweest om te werken met untouched Connemara pony’s en om te avonturieren. Dit Island Adventure werd geleid door Emma Massingale. In 2015 heeft zij twee untouched Connemara’s beleerd op een ander onbewoond eiland voor de kust van Connemara (een eindje vandaan bij het eiland waar wij zaten). Ze heeft hierbij een maand op dat eiland gesurvivald en haar eigen eten gezocht en gevangen, terwijl ze ondertussen met de hulp van haar vier eigen teampony’s de twee untouched Connermara’s beleerd heeft, zonder halsters, touwen of omheiningen. Alleen met de natuurlijke grenzen van het eiland en haar eigen pony’s als hulp.

Lees meer »

Doe de VHMS Challenge!

Hebben jullie het filmpje van de VHMS Challenge gezien wat ik een tijdje geleden deelde op Facebook en Insta? Ik heb zulke leuke reacties gekregen op dat filmpje, dat ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn hier in een blog nog wat meer over te kunnen vertellen.

Lees meer »

Prestatiedruk: Performance vs. horsemanship

Mijn struggle van vandaag heeft te maken met prestatiedruk of performance anxiety, misschien ken je het? Ik deed mee aan een aantal online wedstrijdjes (súper leuk in deze corona tijd natuurlijk!) maar met mijn trainingspaarden liep ik tegen het gevoel aan dat ik onder druk stond en dat mijn training hieronder leed! Ik ben een professional, dan moet je wat laten zien toch? Wat mij uiteindelijk heeft geholpen hierbij lees je hieronder in 6 tips!

Lees meer »