Teambuilding in het zadel 2 - De brug tussen grondwerk en rijden

Net zo’n goede leider worden voor je paard in het zadel als op de grond, veel mensen vinden dit echt heel erg moeilijk!

In het grondwerk gebruiken we onze lichaamstaal om de voeten van ons paard te bewegen en zo communicatie en partnerschap te krijgen.

Maar hoe doe je dat in het zadel?

Ook in het zadel is het namelijk heel erg belangrijk de voeten van je paard te kunnen bewegen (veiligheid!) en een duidelijke communicatie op te bouwen met je paard. Zo ben je al een heel eind op weg naar écht teamwerk!

Omdat dit natuurlijk weer een onwijs breed onderwerp is maak ik hier weer een kleine serie van. In 3 blogs geef ik jullie graag een aantal (video)tips om meer vertrouwen, veiligheid en teamwork in het zadel te krijgen!

 

In deze tweede blog hebben we het over de brug tussen grondwerk en rijden

Ik wil jullie een aantal nuttige oefeningen meegeven die ik graag vanaf de grond doe om het (jonge) paard voor te bereiden op het rijden. Sommige mensen noemen dit wel eens ‘pre-flight checks’, waarbij je checkt of het paard relaxed en ontspannen is voordat je opstapt.

1. Aandachtsoefening

Als eerste doe ik graag de aandachtsoefening om te checken of je paard ‘bij’ je is, of toch nog iets meer bezig met die enge hoek van de rijbaan bijvoorbeeld. Zo kun je dit soort situaties al vanaf de grond oplossen zodat je ontspannen en positief kan beginnen met rijden. Is het paard nog erg gespannen of angstig, dan stap ik liever niet op omdat je dan meteen ‘met 10-0 achterstaat’. Hoe je opstapt en wegrijd zet de toon voor de hele rit; welke mindset zou jij dus graag zien bij je paard voordat je opstapt?

2. Pre-flight checks

Het kruisen van de achterbenen is een andere oefening, die je het jonge paard al vanaf de grond wil aanleren voordat je dit vanuit het zadel doet zoals bij de safety stop uit de vorige blog. Wil je nog eens zien hoe de safety stop vanuit het zadel ook alweer werkte? Check dan blog 1 uit deze serie: Safety first! Bij het kruisen van de achterbenen vanaf de grond let ik erop dat het paard zacht en licht blijft in mijn hand en zo vanuit ontspanning de stop vindt. Door de achterbenen te kruisen neem je als het ware de motor weg en kan het paard geen snelheid maken, dit vergroot de veiligheid in panieksituaties! Leer je paard dit ook op hele lichte hulpen te doen; hoe lichter je paard de noodstop kan in een gecontroleerde omgeving, hoe meer hiervan nog ‘beschikbaar’ is in een panieksituatie!

3. Inparkeren

Leer je paard inparkeren! Dit is zowel een mentale als fysieke oefening waar jij en je paard beiden veel baat bij kunnen hebben. Het is een mentale oefening omdat je je paard meer kans geeft om te communiceren. Als hij de inparkeeroefening normaalgesproken heel licht en ontspannen doet, en ineens doet hij dat niet meer of laat hij meer spanning zien, dan is dit een duidelijk signaal voor ons. Je hebt dus meer kans te communiceren met je paard dan wanneer je het opstapblok ‘gewoon’ naar je paard toe brengt en gewoonweg opstapt.

 

In de video hieronder begin ik met een stukje uitleg over dit ‘pre-flight-check’ type grondwerk en daarna leg ik de inparkeer-oefening uit. Let op! Deze video laat slechts een overzicht zien, en geen volledige trainingseenheid. Doe dit nooit zomaar zelf thuis maar alleen onder deskundige begeleiding.

 

In deze blog hebben we het vooral gehad over hoe je grondwerk je kan helpen in het rijden. In de volgende blog gaan we verder met hoe je fysiek een goede teampartner voor je paard kan worden in het zadel!

 

Hopelijk kunnen jullie wat met de tips uit de video, laat het me even vooral even weten en tot de volgende keer!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.