Monsterblog! - Teambuilding in het zadel

Net zo’n goede leider worden voor je paard in het zadel als op de grond, veel mensen vinden dit echt heel erg moeilijk!

In het grondwerk gebruiken we onze lichaamstaal om de voeten van ons paard te bewegen en zo communicatie en partnerschap te krijgen.

Maar hoe doe je dat in het zadel?

Ook in het zadel is het namelijk heel erg belangrijk de voeten van je paard te kunnen bewegen (veiligheid!) en een duidelijke communicatie op te bouwen met je paard. Zo ben je al een heel eind op weg naar écht teamwerk!

Omdat dit natuurlijk een onwijs breed onderwerp is maak ik hier een MONSTERBLOG van. In 3 delen geef ik jullie graag een aantal (video)tips om meer vertrouwen, veiligheid en teamwork in het zadel te krijgen!

 

Deel 1: Safety First!

In dit eerste deel hebben we het over veiligheid. Omdat dit natuurlijk ook het allerbelangrijkste is!

Angst onder ruiters is best een heavy onderwerp en komt in heel veel verschillende vormen. Op het moment dat wij als ruiter ons niet veilig voelen, hebben we de neiging te verstarren of te bevriezen. We worden harder in onze hulpen en stem, houden de teugels extra strak vast (‘fight’ reactie); of worden juist heel erg aarzelend, onzeker en bieden ons paard op dat moment dus geen duidelijk leiderschap (flight/freeze reactie).

Angst kan een groot deel van je worden, en iemand vertellen die angst gewoon ‘uit te zetten’ werkt niet. Ik ben natuurlijk geen psychisch professional, maar hieronder wil ik jullie twee manieren meegeven die voor mij helpen. Let wel, iedereen is uniek en de combinatie van wat werkt voor jou en je paard kan voor iedereen dus net wat anders zijn.

Valtraining specifiek voor ruiters

Door bijvoorbeeld valtraining specifiek voor ruiters te volgen, kun je leren wat je kan doen op het moment dat het mis dreigt te gaan. Dit kan niet alleen blessures voorkomen, maar vooral mentaal kan het je erg veel vertrouwen geven. Je voelt je minder hulpeloos omdat je weet dat je tools in je toolbox hebt om te kunnen blijven handelen op die momenten dat je voorheen dacht dat je geen enkele controle meer had. En vooral dat gevoel van de controle kwijt zijn is precies het punt wat zoveel angst kan oproepen. Ga maar eens na wat voor een impact dit dus kan hebben op jouw vertrouwen in het zadel!

Leer je paard een safety stop aan

Dit heeft ook weer een onwijs mentaal effect op ons als ruiter, weten dat je tools in je toolbox hebt om een panieksituatie op te lossen! Wat ik denk dat vooral belangrijk is bij het aanleren van een safety stop, is dat je dit in een gecontroleerde omgeving doet. Zo leert het paard de safety stop te associëren met een patroon van ontspanning in de plaats van (aan)spanning. Leer je paard dit ook op hele lichte hulpen te doen; hoe lichter je paard de safety stop kan in een gecontroleerde omgeving, hoe meer hiervan nog ‘beschikbaar’ is in een panieksituatie!

 

In de video hieronder laat ik hier meer over zien. Let op! Deze video laat slechts een overzicht zien, en geen volledige trainingseenheid. Doe dit nooit zomaar zelf thuis maar alleen onder deskundige begeleiding.

 

In dit deel hebben we het vooral over jouw vertrouwen (als ruiter) gehad. In het volgende deel gaan we verder met het vertrouwen van jouw paard in jou, en hoe dit jullie teamwork in het zadel kan helpen!

 

Deel 2: De brug van grondwerk naar rijden

In dit tweede deel hebben we het over de brug van het grondwerk naar het rijden. Ik wil jullie een aantal nuttige oefeningen meegeven die ik graag vanaf de grond doe om het (jonge) paard voor te bereiden op het rijden. Sommige mensen noemen dit wel eens ‘pre-flight checks’, waarbij je checkt of het paard relaxed en ontspannen is voordat je opstapt.

Aandachtsoefening

Als eerste doe ik graag de aandachtsoefening om te checken of je paard ‘bij’ je is, of toch nog iets meer bezig met die enge hoek van de rijbaan bijvoorbeeld. Zo kun je dit soort situaties al vanaf de grond oplossen zodat je ontspannen en positief kan beginnen met rijden. Is het paard nog erg gespannen of angstig, dan stap ik liever niet op omdat je dan meteen ‘met 10-0 achterstaat’. Hoe je opstapt en wegrijd zet de toon voor de hele rit; welke mindset zou jij dus graag zien bij je paard voordat je opstapt?

Achterbenen kruisen

Het kruisen van de achterbenen is een andere oefening, die je het jonge paard al vanaf de grond wil aanleren voordat je dit vanuit het zadel doet zoals bij de safety stop uit de vorige blog. Wil je nog eens zien hoe de safety stop vanuit het zadel ook alweer werkte? Check dan deel 1 uit deze monsterblog: Safety first! Bij het kruisen van de achterbenen vanaf de grond let ik erop dat het paard zacht en licht blijft in mijn hand en zo vanuit ontspanning de stop vindt. Door de achterbenen te kruisen neem je als het ware de motor weg en kan het paard geen snelheid maken, dit vergroot de veiligheid in panieksituaties! Leer je paard dit ook op hele lichte hulpen te doen; hoe lichter je paard de noodstop kan in een gecontroleerde omgeving, hoe meer hiervan nog ‘beschikbaar’ is in een panieksituatie!

Inparkeren

Leer je paard inparkeren! Dit is zowel een mentale als fysieke oefening waar jij en je paard beiden veel baat bij kunnen hebben. Het is een mentale oefening omdat je je paard meer kans geeft om te communiceren. Als hij de inparkeeroefening normaalgesproken heel licht en ontspannen doet, en ineens doet hij dat niet meer of laat hij meer spanning zien, dan is dit een duidelijk signaal voor ons. Je hebt dus meer kans te communiceren met je paard dan wanneer je het opstapblok ‘gewoon’ naar je paard toe brengt en gewoonweg opstapt.

 

In de video hieronder begin ik met een stukje uitleg over dit ‘pre-flight-check’ type grondwerk en daarna leg ik de inparkeer-oefening uit. Let op! Deze video laat slechts een overzicht zien, en geen volledige trainingseenheid. Doe dit nooit zomaar zelf thuis maar alleen onder deskundige begeleiding.

 

In dit deel hebben we het vooral gehad over hoe je grondwerk je kan helpen in het rijden. In het volgende deel gaan we verder met hoe je fysiek een goede teampartner voor je paard kan worden in het zadel!

 

Deel 3: De ‘ik’ in teamwerk - draag jouw steentje bij!

In dit derde en laatste deel van deze monsterblog wil ik het hebben over het zijn van een goede teampartner in het zadel. Jij bent hierin namelijk een belangrijke schakel, net zo belangrijk als je paard! Je kunt niet verwachten van je paard dat hij dingen doet die jij niet kan. Daarom doe ik altijd graag balansoefeningen, om te leren in harmonie met het paard te kunnen bewegen. Alleen dan kun je namelijk duidelijke hulpen geven in het zadel en stoor je je paard niet. Als jij het paard in de weg zit, belemmert dit niet alleen de veiligheid maar het kan ook zeker zorgen voor fysiek en mentaal ongemak en irritatie bij het paard. Je bent onduidelijk in je communicatie op dat moment en kan je paard geen goed leiderschap of ondersteuning bieden.

In de video hieronder laat ik een aantal leuke balansoefeningen zien, zowel op de grond als in het zadel. Probeer het zelf en have fun! Let op! Doe dit alleen onder deskundige begeleiding.

 

+ Bonustip!

Maak het leuk voor je paard! Doe voorzichtig met het indoen van het bit als je met bit rijdt, en singel altijd heel rustig gaatje voor gaatje aan. Doe de singel en neusriem een gaatje losser als je klaar bent. Koel je paard als het warm is, of misschien geef je hem wel een eenvoudige, lekkere hals- en rugmassage? Je zal versteld staan wat een groot verschil deze kleine ‘mindfulle’ dingetjes kunnen maken!

 

Hiermee zijn we aan het eind gekomen van deze serie over teamwork in het zadel. Ik ben heel benieuwd hoe je het vond! Hoe lukken de zitoefeningen uit de laatste video? Laat het me weten, en deel deze blogs als je ze nuttig vond!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Marina
een jaar geleden

Leerzaam blog! Thanks.