Monsterblog! - Het C-woord

Je hoort er tegenwoordig heel veel over (en ook ik heb ik er in voorgaande blogs al wel eens over gehad): connectie met je paard. Maar wat is dat nou precies en hoe kun je het opbouwen? In drie blogs wil ik jullie graag meenemen in ‘connectie’ en wat het betekend.

 

Als je net als ik ook enthousiast bent over mentale zowel als fysieke training, dan heb ik nu een hele leuke teaser voor je! Ik heb een inspiratieboek gemaakt over de invloed van onze eigen mindset! Wil jij dit Inspiratieboek Het ABC van de Horseman's Mindset graag ontvangen? Klik dan hieronder om hem via de mail op te vragen; dan komt hij binnen 3 dagen naar je toe! Laat me weten wat je van het inspiratieboek vindt!!

Deel 1: Just breathe

Kun je bijvoorbeeld wel een connectie hebben met je paard als je geen connectie met jezelf hebt? Maar die connectie met jezelf kan soms best heel moeilijk en kwetsbaar zijn! Denk er maar eens over na: hoe kun je bijvoorbeeld connectie zoeken met je paard als je zelf door perfectionisme of omdat je vroeger gepest bent gefrustreerd of onzeker wordt als er van de zijlijn van de baan steeds ‘goedbedoelde’ adviezen komen? En hoe kun je connectie zoeken als je bijvoorbeeld door een nare val angst hebt ontwikkeld en bevriest als je paard een onverwachte sprong neemt? Dit zijn slechts twee van de talloze voorbeelden die je hierbij kan bedenken. Zelfontwikkeling kan je hier soms het missende stukje van de puzzel bieden als nóg meer technische training-skills je niet meer verder helpen (alhoewel die natuurlijk altijd het belangrijkste blijven!)

 

Ademhaling en spiegelen

Er zijn talloze manieren om aan connectie te werken, en iedere trainer doet dit op hun eigen manier. In deze serie wil ik jullie er graag drie aanreiken waar ik zelf goede ervaringen mee heb. De eerste is: ademhaling.

Je hebt misschien al wel eens gehoord dat een paard heel goed is in hartslag, ademhaling en spierspanning opmerken bij ons mensen en dit spiegelen. Verhoogt onze hartslag of ademhaling, dan zal het paard die spanning overnemen. Maar wist je ook dat de wetenschap hele gave verbanden heeft gevonden tussen ademhalingsoefeningen en hartritmevariabiliteit*? (In de voetnoot zal ik de literatuurbronnen noemen zodat je die kan bestuderen mocht je dat interessant vinden).

Door hartritmevariabiliteit (HRV) te vergroten wordt het deel van het zenuwstelsel geactiveerd wat verantwoordelijk is voor rust en ontspanning. Door bepaalde ademhalingsoefeningen te doen kun je die HRV beïnvloeden, en aangezien paarden dit ook weer snel zullen spiegelen is dit een heel interessante manier om aan connectie te werken. Paarden zijn kuddedieren en zullen dus altijd willen synchroniseren met anderen om zich veilig te voelen. Hoe meer jij ze die veiligheid kan bieden door jouw eigen ademhaling en HRV te reguleren in die rust & ontspanning modus, hoe meer het paard dus met jou zal willen synchroniseren. Kun jij hierin de connectie aangaan met je paard?

 

Ademhaling en emotie

Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen je natuurlijk ook heel erg helpen bij angst of frustratie (denk weer even terug aan het eerste stukje van deze blog). Ook hier gaat het er natuurlijk om doormiddel van je ademhaling de connectie met jezelf niet kwijt te raken wanneer je deze emoties voelt. Kun je je ademhaling blijven volgen? Dat zal je helpen om jouw lichaam uit een fight-, flight- of freeze reactie te houden. Er zijn heel veel verschillende vormen van ademhalingsoefeningen of breathwork, en het zou te ver gaan om hier diep op in te gaan in dit blog. Maar er zal altijd een vorm te vinden zijn waar jij je prettig bij voelt en die werkt voor jou.

 

Uiteindelijk kan connectie zoveel verschillende dingen betekenen voor zoveel verschillende mensen. In dit eerste deel hebben we de focus op ademhaling gehad, in deel 2 gaan we verder met jouw eigen mindset als ruiter of trainer!

Deel 2: From the Inside Out

In een vorig blog (‘Hier is geen App voor’) heb het eerder al eens gehad over deze mindset en hoe belangrijk jouw mindset als ruiter/trainer van je paard is. Als je inside-out – dus van binnen naar buiten – rijdt of traint, dan bepalen jouw kernwaarden, jouw innerlijke kompas en intuïtie jouw acties en jouw innerlijke dialoog. Het tegenovergestelde –  van buiten naar binnen, outside-in – betekend dat invloeden van buitenaf waar jij geen invloed over hebt jouw omgang met je paard bepalen. Denk maar eens aan stalgenoten die allerlei goedbedoelde kritiek geven wat je eigenlijk heel erg onzeker maakt, of al die mensen die op Instagram een veel betere band lijken te hebben met hun paard dan jij. Je kan je voorstellen dat je hele zelfvertrouwen, je zelfwaarde en dus ook de connectie met je paard alleen maar krimpen en krimpen op deze manier.

 

Connectie van binnen naar buiten

In mijn eerste blog over connectie had ik al even aangehaald hoe paarden als kuddedieren van nature willen synchroniseren met anderen om zich veilig te voelen**. Overleven is de belangrijkste drijfveer voor het dier. Als de andere dieren om je heen dus in een vecht-of-vlucht modus zijn (sympathisch zenuwstelsel) dan kan je daar maar beter in meegaan, anders ben jij degene die opgegeten wordt. Andersom gaat dit ook: als de andere dieren in rust & ontspanning zijn (parasympatisch zenuwstelsel) dan zal een paard dit ook spiegelen. Een beetje theoretisch, maar je ziet hoe belangrijk dat spiegelen of synchroniseren dus is voor het paard.

 

Hoe kun je dit nou gebruiken in je training of omgang met je paard? Nou, als jij dus open staat tijdens je training – inside-out – dan zal het paard makkelijker met je kunnen verbinden. Jij bent op dat moment in een authentieke, parasympatische staat (vanuit je eigen innerlijke waarden en kompas). Omdat je meer open staat zal je ook beter op kunnen pikken welke signalen je paard allemaal laat zien en beter kunnen inspelen op zijn natuurlijke behoeften. Je kan beter blijven kijken naar je paard, wat de connectie sterker zal maken.

Ben je nog teveel in de outside-in modus, dan is je lichaam in een discongruente, sympathische staat. Je maakt je teveel zorgen om wat anderen misschien denken of wat er misschien zal gebeuren, waardoor je eigenlijk zelf een milde vorm van fight-, flight- of freeze reactie hebt. Je ‘bevriest’ als het ware en staat niet meer open voor de signalen die je paard je geeft. De communicatie en connectie lopen vast. Merk je dat je nog snel in de outside-in modus schiet? Oefen dan eens met verschillende manieren hoe jij dit zou kunnen loslaten. Merk je bijvoorbeeld dat je liever traint als er geen stalgenoten kijken omdat je anders heel onzeker wordt? Misschien helpen ademhalingsoefeningen als je de galop of die hindernis heel erg spannend vindt? Of misschien obstakeltraining als je paard die ene hoek in de rijbaan steeds eng vindt, of zoveel schrikt in het bos? Samen deze dingen ‘overwinnen’ creëert ook meer connectie!

 

Uiteindelijk kan connectie zoveel verschillende dingen betekenen voor zoveel verschillende mensen. In dit tweede deel hebben we het gehad over jouw mindset als ruiter/trainer, in het derde en laatste deel gaan we het hebben over de Flow-state!

Deel 3: Go with the Flow

In alweer het laatste deel van deze serie over connectie wil ik jullie graag meenemen in flow. Heb je wel eens het gevoel gehad tijdens een training, of gewoon tijdens het samenzijn met je paard, dat de tijd leek te vertragen? Dat er een bom naast de rijbaan af kon gaan, en je dat niet gemerkt zou hebben? Dat je ‘vanzelf’ precies het juiste wist te doen op het juiste moment? Dit zijn allemaal tekenen van wat de ‘flow state’ wordt genoemd. En het kan heel interessant zijn flow te bestuderen*.

 

Flow en synchonisatie

Daar heb je ‘m weer: synchronisatie. In de vorige twee blogs uit deze serie over connectie ben ik al uitgebreid ingegaan op het belang van synchronisatie voor het paard en zijn natuurlijke gedrag. Lees deze dus even terug als je dit nog even op wil halen. Want wat wil nou het geval zijn; een staat van flow nodigt heel erg uit tot synchroniseren. Als je wel eens flow hebt ervaren (zie bovenste alinea) dan zal je misschien wel gemerkt hebben dat je dit het liefste wil delen met anderen! Een ander belangrijk aspect van flow is dat het pas kan ontstaan als de uitdaging die je ervaart en jouw skill-level overeenkomen. Met andere woorden: het kan dus alleen ontstaan als je geen stress of spanning ervaart omdat een bepaalde oefening of situatie nog te moeilijk of uitdagend is. Een belangrijke reminder dus om niet in die stress-zone terecht te komen (fight-or-flight is erg nadelig voor connectie, weet je nog?) en altijd eerst aan je eigen angsten/vertrouwen en vaardigheden te werken!

 

Movement is life!

Zoals je misschien wel eerder gehoord hebt, communiceren paarden door lichaamstaal (samen bewegen). En laat beweging nou net één van de triggers van flow kan zijn! Daarom hou ik zo van bewegen. Of je nu yoga doet, fitness, hardlopen of nog heel iets anders, het opent de deur naar flow en het creëert connectie in jouw eigen lichaam die je weer kan overbrengen naar je paard. Allemaal redenen waarom het zo nuttig kan zijn te oefenen met het bereiken van een bepaalde mate van die flow state!

 

 

Uiteindelijk kan connectie zoveel verschillende dingen betekenen voor zoveel verschillende mensen. Hoe voel jij bijvoorbeeld connectie met je paard? Laat het me weten! En vergeet niet dit blog te delen als het je raakte.

Tot de volgende keer!

 

Als je net als ik ook enthousiast bent over mentale zowel als fysieke training, dan heb ik nu een hele leuke teaser voor je! Ik heb een inspiratieboek gemaakt over de invloed van onze eigen mindset! Wil jij dit Inspiratieboek Het ABC van de Horseman's Mindset graag ontvangen? Klik dan hieronder om hem via de mail op te vragen; dan komt hij binnen 3 dagen naar je toe! Laat me weten wat je van het inspiratieboek vindt!!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.