Herken je dit? Je hebt een nieuw paard, super gaaf! Maar na een tijdje merk je dat je een hoop dingen die je met je vorige paard deed, (nog) niet met je nieuwe paard kan doen. Je gaat hem steeds meer vergelijken met je vorige paard. Je hebt het gevoel dat je jouw once-in-a-lifetime paard dus al gehad hebt. En die komt er geen tweede keer, toch? Wat nu?! Een aantal jaar geleden liep ik hier zelf ook keihard tegenaan. In dit blog wil je dus een aantal handvaten geven die mij geholpen hebben en die jou ook steun kunnen geven in deze overgangsperiode, die toch best wel uitdagend kan zijn!
Je bent niet alleen
Ik worstelde in deze tijd erg met mijn eigen onzekerheid. Als een 'professional' legde ik mezelf druk op; ik moest dit toch kunnen? Waarom lukt het dan niet? Natuurlijk is het heel makkelijk om te zeggen dat deze gevoelens van onzekerheid niet helpen, maar het is nog steeds iets waar ook ik dagelijks mee moet leren omgaan. Ben niet te streng voor jezelf; je bent niet alleen. Meer over waarom het loslaten zo belangrijk is lees je verder in dit bericht.
Kennis is kracht
Gebrek aan kennis leidt tot frustratie. Leer dus kijken naar je paard, leer zijn natuurlijke gedrag te begrijpen. Ga op zoek naar een trainer, opleiding of instructeur die je hierbij kan helpen. Zo kunnen jij en je paard naar elkaar toe groeien en samen jullie eigen, unieke band opbouwen. En nee, die band zal niet hetzelfde zijn als met je vorige paard; maar een compleet nieuw hoofdstuk!
‘Real change takes real time’
Dit is een quote van de bekende trainer Tik Maynard, die hierna ook uitlegt dat het wel een jaar kan duren om een echte band en harmonie op te bouwen. Er is geen vervanging voor het maken van kilometers en het uren doorbrengen met je paard.
Discongruentie en authenticiteit
Het kan een groot probleem zijn als je het nieuwe paard blijft vergelijken met je vorige paard. Dit heeft ermee te maken dat paarden erg reageren op discongruentie en authenticiteit. Wat dit betekent is dat paarden het direct opmerken als jouw energie en de signalen die je met je lichaamstaal geeft niet overeenkomen (discongruentie). Dit is namelijk roofdierachtig gedrag, en dat maakt een paard direct op zijn hoede. De oplossing hiervoor is authenticiteit. Je moet jezelf ook bij je nieuwe paard vrij kunnen voelen om jezelf te zijn. Ga eens na of je jezelf geen masker op zet als je bij je nieuwe paard bent. Doe je jezelf bijvoorbeeld dapperder voor dan je jezelf eigenlijk voelt? Je paard merkt dit op, en het werkt averechts.
Dit is het allerbelangrijkste!
Tenslotte, en misschien wel het belangrijkste, is dat je onthoudt dat het ook OK is als er uiteindelijk geen match is met je nieuwe paard. Ik merk bijvoorbeeld op social media dat er best wel een stigma bestaat dat een paard kopen 'voor altijd' moet zijn. Maar als er geen connectie ontstaat en zoveel spanning blijft bestaan, lijdt niet alleen jij hieronder; het kan namelijk leiden tot chronische stress bij je paard. Voor het welzijn van het paard kun je dan echt beter op zoek naar een thuis waar hij zich mentaal wel goed kan voelen. We zouden als paardencommunity best eens af mogen van het taboe op het verkopen van een paard, ik zie namelijk in mijn werk ook eigenaren die eigenlijk te lang door willen met een paard wat niet bij hen past, terwijl dit voor het paard niet de beste oplossing is.
Heb je het gevoel dat je wat hebt gehad aan deze tips, of ken je iemand die hier ook een steuntje in de rug kan gebruiken? Deel dit blog dan en laat het weten als je hier meer over zou willen lezen! Of laat een reactie hieronder achter.
And remember to enjoy the ride!
- Jeannette -
Reactie plaatsen
Reacties