Putting the horse first

Voor veel horsemen en trainers is dit absoluut nummer 1. Ze werken hun hele carrière – en misschien wel leven? –om door de ogen van het paard te kunnen kijken om het paard te kunnen geven wat die nodig heeft. Om die reden is het dus ook een onderwerp wat mij dicht aan het hart licht. Maar wat betekend het nu eigenlijk om het paard op de eerste plek te zetten?

Voor mij (en dit is dus enkel mijn mening, iedereen mag zijn eigen mening hebben!) betekend het de natuurlijke behoeften van het paard zo goed mogelijk te vervullen. Emeritus Professor David Mellor (Mellor et al. 2020) heeft de ‘Five Domains’ (Vijf Domeinen) van dierenwelzijn geïntroduceerd. Omdat deze zo cruciaal zijn voor iedereen die met paarden omgaat, wilde ik ze hier ook met jullie delen.

De Vijf Domeinen van dierenwelzijn

  1. Goede voeding: Dorst en honger minimaliseren en eten een plezierige ervaring laten zijn.
  2. Goede fysieke omgeving: Om ongemak en blootstelling aan ongunstige omgevingsomstandigheden te minimaliseren en fysiek comfort te bevorderen.
  3. Goede gezondheid: Pijn, ziekte en andere ongemakken te minimaliseren en het genot van vitaliteit, kracht, robuustheid en harmonieuze fysieke activiteit te bevorderen.
  4. Geschikte gedragsinteracties: Om bedreigingen en onaangename beperkingen op gedrag en beweging te minimaliseren en om betrokkenheid te bevorderen door activiteiten te belonen.
  5. Positieve mentale ervaringen: Bedreigingen en onaangename beperkingen op gedrag en beweging te minimaliseren, en betrokkenheid in belonende activiteiten te bevorderen.

Ik nodig je uit even een moment te nemen om dit goed te laten inzinken

Hieronder nog een paar overwegingen die in mijn mening ook belangrijk zijn om mee te nemen in het kader van deze Vijf Domeinen.

  • Meer welzijn leidt tot meer veiligheid! Hoe meer wij de natuurlijke behoeften van het paard tegemoetkomen wat betreft omgeving, management, voeding (ja, die is ook heel belangrijk) en training; hoe evenwichtiger het paard zal worden. En een gebalanceerd en ontspannen paard is over het algemeen de veiligste partner. Denk daar maar eens over na!
  • De vrijheid om natuurlijk gedrag te vertonen is heel belangrijk. Het paard is een kuddedier, sociaal contact met soortgenoten en kuddegenoten is onwijs belangrijk voor hun welzijn, evenals voldoende VRIJE beweging. En vrije beweging betekend hier ook echt vrij, waarbij het paard kan rennen, spelen, rollen en ravotten. Alleen in de stapmolen of longeren is niet voldoende!
  • In de wereld van de paardensport moet de vrijheid van pijn en ongemak ook het rijden omvatten en alle tuigage die wij gebruiken in het rijden, trainen en competitie. Zadel, singel, bit en hoofstel moeten correct passen en we zouden geen middelen moeten gebruiken die het paard pijnprikkels toedienen door hun (mechanische) werking, bijvoorbeeld het verkeerd gebruik of misbruik van sporen, grove bitten, hulpteugels en andere ‘trainingshulpmiddelen’, enzovoorts. Geweld is nooit de oplossing. Het niveau van de training en competitie zouden in overeenstemming moeten zijn met de bouw en de fysieke capaciteiten van het paard, vooral bij jonge paarden, zodat we ze niet overvragen en ons rijden geen ongemak of pijn veroorzaakt bij het paard.
  • Het laatste punt, nummer 5, is in mijn mening een hele belangrijke factor in onze training waar ik hier graag op wil focussen. Net zoals het niveau van de training in overeenstemming moet zijn met het paard (zie hierboven), zo moeten onze vaardigheden als ruiter/trainer ook in overeenstemming zijn met het paard. Een gebrek aan begrip over het natuurlijke gedrag van het paard en hoe het paard leert, en een gebrek aan duidelijkheid in onze training kunnen allemaal leiden tot miscommunicatie. Het paard zal gespannen worden als ze niet begrijpen wat wij van ze vragen, en dit leidt tot angst en stress.

 

Wat kun je dus doen om het paard op de eerste plek te zetten? Leer het natuurlijke gedrag en de natuurlijke voeding van het paard te begrijpen. Bestudeer de leertheorie en de invloed van jouw eigen lichaamstaal in de communicatie met je paard. En houdt de Vijf Domeinen altijd in acht in de dagelijkse verzorging en het management van je paard!

 

Nu wil ik weer van jullie horen! Wat doe jij ‘to put the horse first’? En vergeet niet dit blog te delen als het onderwerp van de Vijf Domeinen je raakte!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.