Telling perfectionism to buck off!

Zoals ik in mijn vorige blog (‘It’s the journey that counts’) al even aanhaalde, is het niet het doel wat telt, maar de weg daarnaartoe. Jezelf blindstaren op het doel wat je misschien voor ogen hebt met je (nieuwe) paard opent de deur naar negatieve druk, stress, teleurstelling en perfectionisme.

Vooral die laatste, perfectionisme, wordt nog al eens verkeerd begrepen. In dit blog wil ik dus een aantal handvaten met je delen die mij heel erg geholpen hebben hier meer grip op te krijgen.

1. Perfectionisme helpt je niet

Van al die ‘perfecte’ Instagram plaatjes tot iedere keer dat iemand roept ‘Ja, perfect!’ als je een oefening goed gereden hebt; in onze moderne samenleving maken we ons allemaal wel eens schuldig aan té perfect willen zijn. Ook ik! Maar hoewel perfectionisme misschien wel heel veilig voelt (als je alles maar perfect doet, maak je geen fouten), helpt het je niet! Het brengt een hoop negatieve druk met zich mee om altijd maar perfect te moeten zijn, en daarom kan het snel leiden tot burn-out. Het is ook een valse realiteit, want echt ‘perfect’ bestaat niet. Wat ik tenslotte ook heb geleerd in mijn eigen struggle met perfectionisme is dat het verlammend kan werken, het maakt je soms te terughoudend, bang om fouten te maken terwijl fouten maken juist een essentieel onderdeel van het leerproces en het leven is! In het kort: perfectionisme maakt je slechter in de plaats van beter*.

 

Er is een quote van Brene Brown die ik in deze context ook graag met jullie wil delen: “Perfectionisme is als een schild van 20 ton dat we met ons meezeulen. We denken dat het ons zal beschermen, maar in werkelijkheid verhindert het ons om te kunnen vliegen.”

 

*De bron die deze alinea inspireerde is John Haime’s geweldige boek ‘Ride Big’.

2. Wordt geen doel-denker

Als je te zeer gefixeerd bent op je doel tijdens de training met je paard, wordt je vaak te rigide in je denken. Je bent niet meer open voor wat het paard echt laat zien en wat ze nodig hebben. Tijdens een alumni training die ik recent volgde met de geweldige collega’s van E-quine.com werd ik weer eens met mijn neus op dit feit gedrukt. Dit onderwerp kwam tijdens deze dagen meermaals naar voren en het was zo waardevol hieraan te kunnen werken. Ik merk dit zelf bijvoorbeeld ook nog wel eens als ik iets wil filmen voor een trainingsvideo, of als er een fotograaf foto’s aan het maken is van de training. Ik kan dan soms teveel bezig zijn met hoe ik graag wil dat het eruit ziet op beeld straks (het doel) dat ik het paard uit het oog kan verliezen. Of als er een eigenaar van een trainingspaard komt kijken. De volgende keer dat je dus merkt dat je dingen té perfect wil doen, denk dan eerst aan wat het paard nodig heeft?

3. You're only as solid as what you build on

Deze quote van Cole Cameron is ook goud. Perfectionisme kan er namelijk nog al eens voor zorgen dat je te snel wil in je training om maar te voldoen aan dat beeld van hoe jij denkt dat anderen (of jijzelf!) vinden dat het eruit zou moeten zien of wat je zou moeten doen! Maar denk hier eens over na; als je te snel wil in je training, sla je stappen over. Je geeft je paard dan geen solide basis om op terug te vallen als ze iets even niet begrijpen. En je raadt het al, ook dit gaat je niet helpen in je training! Dus kijk nog eens terug naar de titel van deze blog, en laat al die verwachtingen (van jezelf, van anderen, van de ‘Instagram realiteit’) los!

Trouwens; punt 2 heeft ook veel te maken met een ander heel interessant punt waar ik in een volgende blog op inzoom. Voordat je paard een ‘happy athlete’ kan zijn, zoals dat vaak genoemd wordt, moet hij eerst ‘happy’ zijn. In die volgorde. Meer hierover, en hoe je hierop kan letten, dus in mijn volgende blog! #staytuned 😊

Wat doet dit blog met je? Vertel het hieronder en deel dit blog, ik hoor heel graag van jullie!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.