Teambuilding in het zadel 1 - Safety first!

Net zo’n goede leider worden voor je paard in het zadel als op de grond, veel mensen vinden dit echt heel erg moeilijk!

In het grondwerk gebruiken we onze lichaamstaal om de voeten van ons paard te bewegen en zo communicatie en partnerschap te krijgen.

Maar hoe doe je dat in het zadel?

Ook in het zadel is het namelijk heel erg belangrijk de voeten van je paard te kunnen bewegen (veiligheid!) en een duidelijke communicatie op te bouwen met je paard. Zo ben je al een heel eind op weg naar écht teamwerk!

Omdat dit natuurlijk weer een onwijs breed onderwerp is maak ik hier weer een kleine serie van. In 3 blogs geef ik jullie graag een aantal (video)tips om meer vertrouwen, veiligheid en teamwork in het zadel te krijgen!

 

In deze eerste blog hebben we het over veiligheid. Omdat dit natuurlijk ook het allerbelangrijkste is!

Angst onder ruiters is best een heavy onderwerp en komt in heel veel verschillende vormen. Op het moment dat wij als ruiter ons niet veilig voelen, hebben we de neiging te verstarren of te bevriezen. We worden harder in onze hulpen en stem, houden de teugels extra strak vast (‘fight’ reactie); of worden juist heel erg aarzelend, onzeker en bieden ons paard op dat moment dus geen duidelijk leiderschap (flight/freeze reactie).

Angst kan een groot deel van je worden, en iemand vertellen die angst gewoon ‘uit te zetten’ werkt niet. Ik ben natuurlijk geen psychisch professional, maar hieronder wil ik jullie twee manieren meegeven die voor mij helpen. Let wel, iedereen is uniek en de combinatie van wat werkt voor jou en je paard kan voor iedereen dus net wat anders zijn.

 

1. Volg een valtraining voor ruiters

Door bijvoorbeeld valtraining specifiek voor ruiters te volgen, kun je leren wat je kan doen op het moment dat het mis dreigt te gaan. Dit kan niet alleen blessures voorkomen, maar vooral mentaal kan het je erg veel vertrouwen geven. Je voelt je minder hulpeloos omdat je weet dat je tools in je toolbox hebt om te kunnen blijven handelen op die momenten dat je voorheen dacht dat je geen enkele controle meer had. En vooral dat gevoel van de controle kwijt zijn is precies het punt wat zoveel angst kan oproepen. Ga maar eens na wat voor een impact dit dus kan hebben op jouw vertrouwen in het zadel!

2. Leer je paard een safety stop aan

Dit heeft ook weer een onwijs mentaal effect op ons als ruiter, weten dat je tools in je toolbox hebt om een panieksituatie op te lossen! Wat ik denk dat vooral belangrijk is bij het aanleren van een safety stop, is dat je dit in een gecontroleerde omgeving doet. Zo leert het paard de safety stop te associëren met een patroon van ontspanning in de plaats van (aan)spanning. Leer je paard dit ook op hele lichte hulpen te doen; hoe lichter je paard de safety stop kan in een gecontroleerde omgeving, hoe meer hiervan nog ‘beschikbaar’ is in een panieksituatie! 

 

In de video hieronder laat ik hier meer over zien. Let op! Deze video laat slechts een overzicht zien, en geen volledige trainingseenheid. Doe dit nooit zomaar zelf thuis maar alleen onder deskundige begeleiding.

In deze blog hebben we het vooral over jouw vertrouwen (als ruiter) gehad. In de volgende blog gaan we verder met het vertrouwen van jouw paard in jou, en hoe dit jullie teamwork in het zadel kan helpen!

Hopelijk kunnen jullie wat met de tips uit de video, laat het me even vooral even weten en tot de volgende keer!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.