Just Breathe

Ik heb al vaker over ademhalingsoefeningen geschreven, en hun nut in paardentraining. Ik haal er zelf echt zo ontzettend veel uit, en daarom wilde ik jullie nu een paar wat meer praktische tips meegeven voor als jij ook meer je ademhaling wil gaan gebruiken om je paard en je training te helpen!

 

Foto: CG Horses

Box breathing

Dit is een simpele ademhalingstechniek waarbij je gelijkmatig bijvoorbeeld 4 seconden inademt, 4 seconden je adem vasthoud, 4 seconden uitademt, en weer 4 seconden je adem inhoudt (dit kan ook bijvoorbeeld 3 of 5 seconden zijn, kies een ratio die voor jou comfortabel is, als het maar overal gelijk is). Omdat de adem dan overal gelijk is, kan deze ademhalingsoefening je letterlijk evenwichtiger maken.

 

Horizontaal, niet verticaal

Let eens op of je in een spannende situatie je ademhaling horizontaal in de plaats van verticaal kan houden. Huh, wat bedoel ik daar nu weer mee? Als je diep en ontspannen ademhaalt naar je buik toe, gaat je buik relaxed naar voren en weer in (horizontale beweging). Adem je meer gespannen naar je borst toe, dan gaan je ribben en schouders omhoog en naar beneden (verticale beweging). Probeer dus eens of je in een spannende situatie je ademhaling horizontaal kan houden! Zie je ademhaling als een golf die aanspoelt op het strand, die net als de zee nooit stilstaat

Hier & nu

Er is geen tool zo goed om je in het hier & nu te houden als je ademhaling. En we weten allemaal dat in het hier & nu de beste staat is om paarden te trainen. Het paard leeft ook altijd enkel in het hier & nu, en zal er dus zeker positief op reageren als jij ook in het hier & nu kan blijven. Probeer op deze manier van je ademhaling een soort van meditatie te maken, en kijk maar eens hoe goed je paard hierop reageert!

Samen ademen met je paard

Een fijne oefening voor jullie allebei: probeer eens te synchroniseren met de rustige ademhaling van je paard. Kijk schuin op de flanken van je paard, en probeer eens in dat zelfde rustige ritme te gaan ademen.

 

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit vinden. Laat me vooral even weten hoe het gaat! En tot de volgende keer!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.