Focustaal

‘Ogen zeggen alles’, heb je deze uitdrukking wel eens gehoord?

Nou, zeker in de paardenwereld zit hier echt wel een kern van waarheid in. Er zit een hele taal verborgen in je focus en je blik. Hieronder vind je een paar tips: ga er maar eens mee aan de slag, en je zal merken wat een impact het kan hebben! 😊

 

1. Zachte blik

Vindt je paard iets spannend of wil een moeilijke oefening even niet lukken? Probeer je ogen eens zacht te houden. In de plaats van strak staren, wat wij vaak geneigd zijn om te gaan doen op zulke momenten; knipper eens rustig en probeer zelfs te ‘glimlachen’ met je ogen (nee, niet alleen met je mond glimlachen, maar ook met je ogen). Die starre blik betekend voor je paard namelijk alarm. Roofdieren hebben deze hyper-focus namelijk net voor ze aanvallen! Zachtheid in je blik betekend zachtheid in je lichaam, en starheid in je eigen lichaam loslaten kun je dus uitstekend beginnen met je ogen!

 

2. Steady blik

Ga nog eens even terug naar die ene moeilijke oefening van punt 1. En probeer nu eens je ogen steady op 1 punt te houden en daarbij geen tunnelvisie te ontwikkelen maar heel breed de hele horizon in je op te nemen. Merk je dat je je nu misschien veel beter kan focussen op de oefening die je wilde doen en veel beter kan voelen wat er onder je (als je rijdt) of om je heen gebeurd? Als je ogen namelijk heel druk alle kanten op schieten wordt het voor je hersens heel moeilijk je op 1 taak te focussen. Ga dus oefenen met je blik steady te maken en de hele horizon in je op te nemen – zónder ergens op te hyper-focussen – en je zal merken dat er meer ruimte komt voor je gevoel.

3. Waar je focus heen gaat, daar ga jij heen

Nog een focusoefening: neem tijdens het rijden eens heel bewust 1 punt aan de horizon (een boom, een paaltje van de bakrand, noem maar op) en rijd daarheen. Denk niet na over hoe, maar haal je ogen niet van dat punt tot je er bent. Je zal merken dat dat lastige lijntje hindernissen (hállo rechtgerichtheid!), of die hoek waar je paard nooit goed doorheen wil, ineens een stukje makkelijker wordt. Je focus verteld je hele lichaam namelijk ‘dáár gaan we heen!’, en je lichaam verteld dit vervolgens weer feilloos aan je paard. Zelfs bij het passeren van een object wat je paard eigenlijk een beetje spannend vindt, kan het onwijs helpen er vóórbij, naar de horizon, te focussen (en niet op het enge object zelf).

4. En weer opnieuw die zachte blik

Blijf bij alle bovenstaande oefeningen steeds letten op de zachtheid van je ogen. Ik kan namelijk niet genoeg benadrukken hoe ‘roofdier’-achtig een starre hyperfocus is voor je paard. Oefen deze overgangen in focus dus heel bewust door nadat je even ergens op hebt moeten focussen, daarna bewust weer even je blik heel breed te maken en de hele horizon op te nemen, terwijl je bewust langzaam met je ogen knippert. Let er bij je paard ook eens op als je bijvoorbeeld obstakeltraining aan het doen bent. Kan je paard nog langzaam knipperen met een zacht oog, of vindt hij het toch zo spannend dat zijn blik star wordt?

Wil ik deze blog afsluiten met nog een leuke anekdote: met twee lesklanten deed ik eens een potje poolnoodle polo voor de lol, en allebei zeiden ze achteraf hoeveel beter ze voor hun gevoel hun paard konden sturen. Gewoon omdat ze steeds zo gefocust waren op de bal dat ze automatisch met hun hele lichaam aan hun paard konden vertellen waar ze heen wilden!

Hopelijk heb je weer wat gehad aan deze tips, laat me weer weten als je er druk mee aan het oefenen bent!

 

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.