De Horsemanship Driehoek

In het trainen van paarden merk ik dat ik steeds meer geïnteresseerd ben en neig naar wat je een holistische kijk zou kunnen noemen. Ik wil jullie daarom vandaag graag meenemen in de ‘horsemanship driehoek’ die ik daarvoor steeds vaker gebruik ter illustratie.😊

 

Als je net als ik ook enthousiast bent over ons de invloed van onze eigen mindset in de training van onze paarden, dan heb ik nu een hele leuke teaser voor je! Ik heb een inspiratieboek gemaakt over mentale zowel als fysieke training! Wil jij dit Inspiratieboek Het ABC van de Horseman's Mindset graag ontvangen? Klik dan hieronder om hem via de mail op te vragen; dan komt hij binnen 3 dagen naar je toe! Laat me weten wat je van het inspiratieboek vindt!!

Een holistische driehoek

Zoals je ziet bestaat de driehoek uit het paard, de mens en omgevingsfactoren. Deze kunnen allemaal een belangrijke rol spelen in je communicatie met je paard op dat moment, en op een hoger niveau ook in jullie algehele relatie en of je paard zich mentaal en fysiek happy in zijn vel kan voelen (levenskwaliteit). Het paard omvat hierin zowel de mentale als fysieke staat van het paard. Hierover wordt natuurlijk in de paardenwereld onwijs veel gepubliceerd. Voor deze blog is het voldoende te onthouden dat dit alle dingen zoals huisvesting, voeding, zorg (denk aan dierenarts, hoefzorg, therapeuten, mondzorg), sociale vervulling, training en harnachement omvat. Deze kunnen allemaal een cruciale rol spelen. De mens omvat de fysieke en mentale staat van de ruiter, trainer, groom, eigenlijk iedereen die met het paard omgaat. Hoe sta je voor je paard? Hoe is je mindset, je emotionele staat? De laatste punt van de driehoek is omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen in je communicatie of training met je paard. Komt bijvoorbeeld net de vuilniswagen de kliko’s legen? Is er pas een nieuw paard geïntroduceerd in de groep? Is het die dag heel stormachtig?

 

Het is niet het doel, maar de weg ernaartoe

Je snapt het wel, al deze factoren samen maken dus hoe jou communicatie met je paard op dat moment zal aanvoelen, en ze zijn ook nog eens allemaal nauw met elkaar verbonden! Denk er maar eens over na: hoe jij je voelt en presenteert kan het paard beïnvloeden; hoe het paard zich presenteert beïnvloed jou weer; en de omgevings- en managementfactoren beïnvloeden jullie allebei! Nu is dit een heel rechttoe-rechtaan voorbeeld, maar de dingen kunnen ook een stuk serieuzere en complexere vorm aannemen; als het paard bijvoorbeeld de stress in zijn lichaam niet uit in explosief gedrag maar in een shutdown modus raakt.

Ik heb dus in de trainingen die ik geef weliswaar zeker een doel, maar ben nog veel meer geïnteresseerd in de weg ernaartoe. Ik zoek geen quick fix, maar ik hou onwijs van een intensief traject zodat ik groeien van een diepgewortelde communicatie en partnerschap met het paard. Investeren in deze holistische horsemanship driehoek en de ‘relatierekening’ met je paard (voor meer over wat de relatierekening precies is, lees mijn voorgaande blog over de relatierekening), is geld op de bank als het gaat om een happy, gezond paard.

Ben jij nou ook zo iemand die graag wil investeren in die intensieve ‘weg’ naar dat uiteindelijke doel, en net zoals ik ook meer geïnteresseerd in die diepe wortels in de communicatie en partnerschap met je paard? Stuur me dan zeker een berichtje, het lijkt me super leuk samen aan de slag te gaan! 😊

 

Als je net als ik ook enthousiast bent over mentale zowel als fysieke training, dan heb ik nu een hele leuke teaser voor je! Ik heb een inspiratieboek gemaakt over de invloed van onze eigen mindset! Wil jij dit Inspiratieboek Het ABC van de Horseman's Mindset graag ontvangen? Klik dan hieronder om hem via de mail op te vragen; dan komt hij binnen 3 dagen naar je toe! Laat me weten wat je van het inspiratieboek vindt!!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.