In de moderne sportwereld hoor je veel over crosstraining. Simpelweg houdt dit in dat je eenzijdige belasting en alle risico’s op blessures die dit met zich meebrengt tegengaat door veel afwisselende dingen te doen in je training. In onze training met onze paarden kunnen we dit ook zeker toepassen! Fysiek helpt dit dus om te eenzijdige belasting en blessures te voorkomen, maar mentaal heeft het ook veel voordelen!
Als je dit leest, en enthousiast wordt over crosstraining, dan heb ik nu een hele leuke teaser voor je! Ik heb een inspiratieboek gemaakt over het werken met balkjes! Wil jij dit Inspiratieboek Pole Party graag ontvangen? Klik dan hieronder om hem via de mail op te vragen; dan komt hij binnen 3 dagen naar je toe! Laat me weten wat je van het inspiratieboek vindt!
Deel 1: Crosstraining voor je paard
Steeds dezelfde rondjes rijden in de bak kan geestdodend werken voor je paard. Door heel veel afwisselende dingen te doen houdt je je paard mentaal fris en gemotiveerd. Ze houden er ontzettend van mentaal gestimuleerd te worden en worden hier vaak heel happy van! (Kleine voetnoot hierbij: het overall management, omgeving en routine van het paard moet natuurlijk wel stabiel zijn om ze een stabiel fundament te geven, anders kunnen ze ook heel onzeker worden als er steeds andere dingen van ze verwacht worden.) En omdat fysiek en mentaal zoals altijd hand in hand gaan houdt ik er dus heel erg van om veel cross te trainen met mijn paarden!
Tenslotte is het voor ons als trainers/ruiters ook veel leuker om veel afwisseling te hebben en veel verschillende dingen te doen met onze paarden. Klinkt dit jou ook als muziek in de oren en wil je hier zelf ook mee aan de slag? Hieronder een paar tips voor crosstraining met je paard!
1. Balkjes en pionnen
Deze zijn echt niet alleen voor spring- of westernpaarden! Er zijn zoveel leuke boeken, websites, social media accounts enzovoorts vol met tonnen inspiratie voor 1001 verschillende oefeningen die je kan doen met balkjes en pionnen. Het vraagt je paard om actief mee te denken waar hij zijn voeten zet (en is dus vanuit een fysiek oogpunt onwijs goed voor coördinatie en proprioceptie) en wat de vraag is, en dit soort puzzeltjes doet het dus vaak ontzettend goed! Schrik dus niet als je paard hier heel enthousiast van wordt!
2. Train ook eens buiten!
Andere omgevingen en andere terreinen zijn ook en hele leuke manier om te crosstrainen. In het bos kun je bijvoorbeeld eindeloos oefeningetjes doen rondom te bomen, over omgevallen takken; of gebruik heuveltjes! De afwisseling in ondergrond en terrein is heel goed voor de fysiek van je paard (hebben we die proprioceptie weer). Je kunt ook uitstekend water gebruiken om extra trainingswaarde te creëren (strand, meertje). Let op, je kan dit ook snel OVERdoen dus doe dit altijd in overleg met je dierenarts of revalidatietrainer.
3. Change it up!
Ga ook eens andere disciplines proberen. Er is tegenwoordig zoveel leuks wat je kan doen! Denk maar aan working equitation, TREC, oefencrossen, boogschieten te paard, en ga zo maar door. Heb je een dressuurpaard? Ga eens crossen of springen. Heb je een reiner? Ga ook eens koeienwerk of ranch riding doen bijvoorbeeld. Er zijn zoveel disciplines in onze prachtige paardensport, en ook van de trainers binnen deze andere disciplines kun je een hoop leren! Wie weet wordt je er zelf wel een betere ruiter van nog ook 😉!
Hoe ga jij je paard crosstrainen?
Deel 2: Crosstraining - en nu jij!!
Na de crosstraining voor je paard is het nu natuurlijk ook jouw beurt! Hoe kun jij crosstraining gebruiken om een betere ruiter te worden? Hier weer een paar tips!
1. Rijd/train ook eens een ander paard
Bij voorkeur ook nog in een andere discipline. In deel 1 gaf ik ook al aan hoe het beoefenen van andere disciplines en leren van de trainers in die andere disciplines je een betere ruiter zal maken. Ik doe er hier nog een schepje bovenop: want ook van het werken met zoveel mogelijk verschillende paarden wordt je een betere trainer/ruiter. Ieder paard is uniek, en kan je een hoop leren. Het beoefenen van andere disciplines en het luisteren naar andere trainers zal ook je eigen kennis en skills vergroten.
2. Je eigen coordinatie en proprioceptie
In deel 1 vertelde ik al hoe crosstraining blessures door eenzijdige belasting kan tegengaan. Dit geld dus ook voor jou en niet alleen voor je paard! Als je jouw eigen proprioceptie en coördinatie traint zal je bovendien veel beter de bewegingen van je paard kunnen volgen. Jullie communicatie zal verbeteren omdat je in balans en harmonie kan zitten en bewegen, en je geeft dus geen tegenstrijdige signalen. Dit geldt zowel in het zadel als in je werk op je grond met je lichaamstaal! Nu geef ik direct toe dat ik een complete bewegingsgeek ben en ontzettend van sport houdt, maar er zijn zoveel gave sporten in deze wereld dat iedereen denk ik wel iets kan vinden wat je leuk vindt.
3. Fysiek en mentaal
Ook de parallel dat fysiek en mentaal hand in hand gaan kun je doortrekken naar ons als ruiters of trainers. Er is zoveel wat je zonder je paard kan doen om bijvoorbeeld je focus, mentale veerkracht en balans te verbeteren. Hierbij kan je natuurlijk denken aan yoga of ademhalingsoefeningen, maar er zijn ook minder voor de hand liggende dingen die je onwijs veel kunnen leren over focus, mentaliteit, proprioceptie, balans, enzovoorts; bijvoorbeeld boogschieten, slacklinen of Tai Chi/Qigong. Ik geloof dat zelfontwikkeling een heel belangrijk onderdeel is van onze ‘reis’ als ruiters of paardentrainers, horseman/woman (hoe je het ook wil noemen), en je kan jezelf als ruiter altijd blijven ontwikkelen!
Welke dingen vindt jij belangrijk in jouw ontwikkeling als ruiter?
Als je dit gelezen hebt, en enthousiast geworden bent over crosstraining, dan heb ik nu een hele leuke teaser voor je! Ik heb een inspiratieboek gemaakt over het werken met balkjes! Wil jij dit Inspiratieboek Pole Party graag ontvangen? Klik dan hieronder om hem via de mail op te vragen; dan komt hij binnen 3 dagen naar je toe! Laat me weten wat je van het inspiratieboek vindt!
Laat me vooral weer weten wat je van deze monsterblog vond! Zijn er dingen die resoneerde bij je? Hoe pas jij crosstraining toe voor je paard én voor jezelf? Ik hoor graag van jullie!
And remember to enjoy the ride!
- Jeannette -
Reactie plaatsen
Reacties