[MINDCHAT] 24hr - The Aftermath

De meesten van jullie kennen mij als paardentrainer (wat ik overigens echt meer zie als een levensweg dan een beroep). Diegenen die mij al langer volgen weten misschien ook dat ik mij de laatste tijd ook steeds meer ben gaan interesseren in mindset en de ‘menselijke’ component van de ‘horsemanship driehoek’ paard-ruiter/trainer- en omgevingsfactoren (zie ook mijn blog over de Horsemanship Driehoek). Als je een goede paardenvrouw wil zijn, ben je dus ook constant bezig jezelf te ontwikkelen.

Misschien hebben jullie ook al wel eens gezien dat ik ook graag sportieve uitdagingen aanga. Krav Maga, obstacle runs, grappling, boulderen, voltige en yoga. ‘Movement is life’ is zo’n beetje mijn motto. (Zelf)vertrouwen, weerbaarheid, focus… de parallel tussen het sporten en ‘het leven’ laat zich hier makkelijk maken.

Ik besef me steeds meer dan horsemanship veel meer een levenspad is dan een beroep, en alles wat ik geleerd heb (en nog steeds aan het leren ben! Want je bent écht nooit uitgeleerd) van mijn werk met de paarden, maar ook uit sport en life in general wil ik graag met jullie delen in dit specifiek MINDCHAT – ja je leest het goed; niet mindset maar MINDCHAT – blog op mijn website!

Niet specifiek gericht op paarden, dus op het eerste oog lijkt dit misschien iets heel anders… maar misschien toch ook weer niet!😉

 

Als je net als ik ook enthousiast bent over mentale zowel als fysieke training, dan heb ik nu een hele leuke teaser voor je! Ik heb een inspiratieboek gemaakt over de invloed van onze eigen mindset! Wil jij dit Inspiratieboek Het ABC van de Horseman's Mindset graag ontvangen? Klik dan hieronder om hem via de mail op te vragen; dan komt hij binnen 3 dagen naar je toe! Laat me weten wat je van het inspiratieboek vindt!!

In mijn vorige MINDCHAT blog stond ik op het punt om een 24h militaire stijl bootcamp in te gaan. Nou, het was zeker weer een echte Experience (met hoofdletter E), ik ben stiekem best wel trots dat we het gedaan hebben en ook nog het beste team van onze klasse waren.

En oh man, wat was het weer zwaar. Ik ging er zeker al niet 100% fit in, met een zeurende hamstringblessure. De voorbereiding voor een evenement als dit bestaat natuurlijk zowel uit een mentaal stuk als een fysiek stuk. De fysieke voorbereiding was misschien dus niet ideaal, maar je kan jezelf natuurlijk altijd afvragen wanneer het in dit leven ooit wél allemaal perfect is. De mentale voorbereiding (comfortabel worden met oncomfortabel zijn!) wordt dan dus misschien wel des te belangrijker. Zeker als je van te voren al weet dat het zwaar of moeilijk zal worden, en je een hoop spanning, zenuwen, of misschien zelfs wel angst voelt. In de plaats van tegen dat negatieve gevoel te vechten, probeer ik het juist te omarmen. Voel je de spreekwoordelijke steen op je maag of dat beklemmende gevoel in je borst? Omarm het als een oude bekende. Het is een manier van je lichaam om je voor te bereiden op wat er misschien gaat komen, en het is dus eigenlijk helemaal geen negatief gevoel maar juist heel positief! Je lichaam is er klaar voor! Wordt comfortabel met oncomfortabel zijn! Ik probeer op de momenten dat ik dit voel altijd heel goed bij mijn ademhaling te blijven, bewust naar mijn buik te ademen en niet naar mijn borst; twee keer zo lang uit te ademen als ik inadem en heel bewust mijn kaken en buik te ontspannen.

Vanaf het moment dat het startsignaal klonk, wordt je meteen volle bak meegesleurd in de chaos van de missies die je als team moet doen. Je hebt geen idee wat je kan verwachten, het motto is niet voor niks ‘Verwacht het onverwachte’! Ook hier hielp mijn ademhaling me ook weer heel erg om in het hier en nu te blijven. Jezelf zorgen maken om wat er misschien nog gaat komen heeft namelijk een enorm negatief effect. Als ik mezelf betrapte op gedachten als ‘Hoelang duurt dit nog?’ of als ik teveel ging denken aan wáár het in mijn lichaam allemaal pijn deed; probeerde ik meteen weer terug te gaan naar mijn ademhaling en te ‘gronden’ in het hier en nu door letterlijk mijn voeten in de grond te voelen. Op een gegeven moment werden we om een uur of 4 in de ochtend uit onze tenten gehaald met luchtalarm en vuurwerk en moesten we op volle snelheid mee, weg uit het kamp. Tijdens deze speedmars zag ik de zon beginnen op te komen aan de horizon, en toen heb ik een paar keer letterlijk tegen mezelf gezegd ‘Je bent hier, nu.’

Dit kan je ook heel erg helpen dat mentale ‘omslagpunt’ te bereiken, waardoor je van negatief te denken weer positief en sterk kan gaan denken. En zeker omdat ik het deze editie echt wel zwaar had, zowel mentaal als fysiek, merkte ik dat ik het toch iedere keer weer zo onwerkelijk speciaal vind als dat mentale omslagpunt dan komt. Hoe snel of makkelijk je dat omslagpunt voor jezelf kan bereiken, is in mijn ogen een belangrijk onderdeel van mentaal sterk zijn. Probeer dus eens na te gaan wat voor jou die dingen zijn die je weer positief en sterk doen gaan denken? Voor mij persoonlijk merk ik dat – naast de ademhalingsoefeningen en het ‘gronden’ zoals ik hierboven al noemde – ook de woorden en de energie van anderen heel veel invloed hebben op mij. Dit kan natuurlijk ook heel makkelijk een valkuil worden (wanneer je bijvoorbeeld de negatieve mening van anderen heel erg aantrekt en je mee laat slepen in een negatieve spiraal; yep, doe ik ook!), maar dat is het grappige van al je sterke punten: teveel en het kan een valkuil worden, maar als je ze juist weet te harnassen worden het je sterke punten! Wanneer de instructeur dus een compliment gaf over onze inzet of ik de energie voelde als iedereen samen yells schreeuwde, kan ik dat heel goed gebruiken om mezelf op te laden. Ook routine is een belangrijke voor mij: als ik even een momentje de tijd heb voor mezelf om te wéten dat al mijn uitrusting op orde is, te wéten dat ik genoeg gedronken heb en bijvoorbeeld even blarenpleisters, spiergel of zoiets op heb kunnen doen, dan kan ik zowel aan mijn lichaam als aan mijn hersens vertellen dat ik klaar ben voor wat er dan ook gaat gebeuren! (Ook hier weer een valkuil: als je té star bent in je routines kun je mentaal ook te weinig flexibel worden om adequaat te reageren op wat er hier en nu gebeurd). Op een bepaald moment, na een missie waarbij we op bepaalde coördinaten materialen moesten halen om vuur te maken en vervolgens dus als snelste vuur moesten maken en we met z’n allen nog even om het heerlijk warme vuur mochten zitten kon ik voor mezelf bijvoorbeeld even zo’n moment nemen om (letterlijk en figuurlijk) adem te halen en te gronden.

En dat is ook zóó gaaf aan evenementen zoals deze 24h waarbij je je grenzen moet opzoeken en uit je comfortzone moet: het leert je altijd zoveel over jezelf. En dat maakt mij in ieder geval best wel nederig en dankbaar😊. En daarom wil je – ondanks dat het soms echt wel zwaar was en ik in mijn hoofd echt wel gezegd heb ‘Waarom doe ik dit?’, ‘Dit was écht de laatste keer’ – gewoon het volgende jaar meteen weer terug komen!!

 

Als je dit blog leuk vond, je meer zou willen weten over de mentale/mindset training die ik doe, of gewoon graag eens in contact zou willen komen, aarzel vooral niet om me een berichtje te sturen!!😊

 

 

(Disclaimer: ik ben geen gecertificeerd coach of therapeut, en dit is dus ook niet bedoeld als mentaal gezondheidsadvies. Ik wil uitsluitend mijn ervaringen met jullie delen. Zoek altijd medisch advies bij een professional)

 

Als je net als ik ook enthousiast bent over mentale zowel als fysieke training, dan heb ik nu een hele leuke teaser voor je! Ik heb een inspiratieboek gemaakt over de invloed van onze eigen mindset! Wil jij dit Inspiratieboek Het ABC van de Horseman's Mindset graag ontvangen? Klik dan hieronder om hem via de mail op te vragen; dan komt hij binnen 3 dagen naar je toe! Laat me weten wat je van het inspiratieboek vindt!!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.