Golden Oldies

Naast dat ik een passie heb voor het beleren van jonge paarden, heb ik ook een heel groot, warm hart voor de oudere paarden. Ik heb zelf lang voor een senior gezorgd, tot hij ons op 32-jarige leeftijd verliet, en nog steeds wordt mijn hart helemaal warm als ik een oude, wijze schoolmeester tegenkom die zijn job met zo’n soevereine kalmte kent 😊

 

Er is heel veel wat wij kunnen doen om een ouder wordend paard soepel en happy in zijn lijf én geest te houden. Naarmate een paard (of wij als mens, wat dat betreft😉) ouder wordt, wordt het heel belangrijk bijvoorbeeld een goede warming up te doen en veel rustige hersteltrainingen tussendoor te geven. Afwisseling in de training wordt nog belangrijker, zowel om té eenzijdige belasting tegen te gaan als om je oudere paard ook mentaal fris en blij te houden. In de video zie je een aantal dingen die ik in mijn training voor oudere paarden graag meeneem; onder andere balkjeswerk, balanspads, bodywraps en carrot stretches.

 

Op het balkjeswerk wil ik graag nog even inzoomen: dat is namelijk zo’n geweldige tool om je oudere paard fysiek én mentaal te ondersteunen! Fysiek geven de balkjes natuurlijk een extra trainingsprikkel en helpen ze lichaamsbewustzijn (proprioceptie), coördinatie en souplesse te trainen. Daarnaast houden dit soort ‘puzzeltjes’ met balkjes je paard ook mentaal heel erg fris, ze vinden het namelijk ontzettend leuk! Ook voor ons als trainers/ruiters geeft kan het ons een duidelijk doel geven in onze trainingssessies en is het ook gewoon onwijs leuk creatief bezig te kunnen zijn!

 

Heb jij ook zo'n ouder hartenpaard? En wil je een keer onder begeleiding aan de slag met dit soort oefeningen om hem happy & healthy te houden? Stuur me een berichtje of check mijn Inspiratieboek Pole Party voor een hele hoop leuke tips&tricks!

Ook heb ik een gaaf nieuwtje: samen met E-quine.com ben ik een e-cursus aan het ontwikkelen over dit soort balkjeswerk! Wil je graag op de hoogte gehouden worden wanneer deze gelanceerd zal gaan worden en beschikbaar komt? Stuur me een berichtje!

En zoals gewoonlijk, als dit blog je inspireerde, like en deel het!

 

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.