It's the journey that counts

Het is niet het doel wat telt, maar de weg ernaartoe. Misschien wil je wel heel graag Grand Prix starten met je paard, of samen een meerdaagse trektocht rijden; maar jezelf blindstaren op dat einddoel wat je jezelf had voorgesteld is nooit een goed idee. Het opent de deur naar negatieve druk, stress, angst en teleurstelling (meer hierover en over perfectionisme in een volgend blog).

Maar de weg ernaartoe, dat is waar jullie band kan groeien. En juist dat opbouwen van een band is zo mooi en dankbaar om te zien.

Als je zo’n sterke relatie wil opbouwen met je paard, dan zijn er twee dingen heel belangrijk in mijn mening; het opbouwen van vertrouwen en een sterk partnership. Maar wat houdt dat in?

Trustbuilding

Trustbuilding, het opbouwen van vertrouwen (van je paard in jou), begint bij het leren wat het natuurlijke gedrag is van je paard en van daaruit te beginnen een onderlinge communicatie op te bouwen. Vanuit dat begrip over het natuurlijke gedrag van het paard kun je de reacties van je eigen paard in alle mogelijke situaties leren kennen en daarbij het allerbelangrijkste: hoe je jezelf ten alle tijden veilig kan houden. Jezelf en je paard veilig kunnen houden en je paard kunnen laten zien dat je zijn natuurlijke behoeftes en communicatie begrijpt zijn belangrijke stappen om een leider te worden die je paard kan vertrouwen!

Dit geldt natuurlijk zowel op de grond door bijvoorbeeld grondwerk en obstakeltraining; als in het zadel, door bijvoorbeeld obstakeltraining of valtraining voor ruiters om je eigen veiligheid te vergroten. Je zal merken dat hoe meer positieve ervaringen je op deze manier kunt verzamelen en ‘stapelen’ en hoe groter jouw toolkit wordt, hoe groter jullie vertrouwen zal worden.

Teambuilding

De tweede pilaar is teambuilding, het bouwen van een partnership. Wat houdt dit in? Allereerst moet jij net zo’n groot deel van het team zijn als je van je paard graag zou willen. Dus werken aan jouw eigen harmonie in het zadel en duidelijke communicatie in het geven van je hulpen, net zoals je dit ook met je lichaamstaal doet op de grond. Dit kun je bijvoorbeeld doen door houding & zit coaching zodat jij en je paard samen meer ‘in synch’ en als een team gaan bewegen en werken. Ook het samen overwinnen van uitdagingen is ontzettend krachtig. Een obstakelparcours onder het zadel, rijden op de neckrope of springen zijn hiervoor bij uitstek geschikt en vooral ook super gaaf om samen met je paard te doen! Met iedere uitdaging die je paard en jij samen overwinnen zal jullie partnership sterker en sterker worden. Wederom gaat het erom jezelf en je paard veilig te kunnen houden en je paard kunnen laten zien dat je zijn natuurlijke behoeftes (meer over deze natuurlijke behoeftes in mijn vorige blog over de 5 Freedoms!) en communicatie begrijpt zodat je een leider kan zijn waar je paard zijn vertrouwen in kan plaatsen!

Let op; doe alles wat ik hierboven in deze blog genoemd heb natuurlijk alleen onder deskundige begeleiding en nooit zomaar zelf!

 

Wil jij ook graag werken aan alles wat ik hierboven genoemd heb, dan is dit je kans! Versatility Horsemanship gaat dit jaar een unieke 2-daagse Trustbuilding&Teambuilding course organiseren waarin je aan de slag gaat met precies dat!

 

Stuur me een mailtje op j.j.martens@casema.nl en houdt de socials van VHMS in de gaten voor meer info en data!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.