Heb jij al wel eens van BBB Training gehoord?

Ken jij BBB (Buik, Billen, Benen) Training? Nou, ik doe ook BBB Training!

  • BALANS (samen in harmonie kunnen bewegen)
  • BOUNCE (ons eigen veringssysteem als ruiter)
  • en BREATHWORK (ademhalingsoefeningen)

De eerste B - Balans

Onze balans komt voort uit 3 systemen; ons visueel systeem (onze ogen), vestibulair systeem (binnenoor) en proprioceptie (lichaamsbewustzijn). In balanstraining wil je deze 3 systemen dus aanspreken. In de video zie je mij dit doen door met ogen dicht met mijn tenen op 2 blokken te staan (visueel systeem en proprioceptie systeem), of door op de fitbal mijn hoofd en ogen op en neer of van de ene zijkant naar de andere zijkant te bewegen (vestibulair systeem en visueel systeem).

De kracht zit erin dit heel specifiek te maken voor de sport die we beoefenen, dus bijvoorbeeld zittend op een fitbal voor dressuur- of westernruiters (die hun balans uit hun zitvlak willen halen); of bijvoorbeeld met je tenen op blokken voor spring- en eventingruiters (die in de verlichte zit of bij de landing na een sprong hun balans uit de bal van hun voet willen halen).

In de video zie je bovendien nog een oefening waarbij je met een onafhankelijke balans de handen van een buddy volgt. Dit is super belangrijk en super waardevol om een zachte, volgende hand te trainen! Balans is altijd dynamisch en nooit statisch, hoe beter jij dus reactief de bewegingen en de balans van je paard zal kunnen volgen, hoe meer je stil en in harmonie zal kunnen zitten. En een vloeiende, onafhankelijke zit is de basis van een duidelijke communicatie in het zadel zonder verwarrend te zijn of je paard tegen te werken!

De tweede B - Bounce

Met Bounce bedoelen we ons eigen veringssysteem als ruiter, de vering en veerkracht in onze eigen beweging.

Bounce betekent voor mij: de energie van het paard soepel kunnen volgen en mee blijven bewegen en veren, zodat die energie van het paard nergens wordt geblokkeerd. Mee kunnen gaan ook als het paard meer of hogere energie heeft, en die in goede banen leiden. Snel kunnen aanpassen en je paard niet in de weg zitten of storen in zijn bewegingen. Licht als een veertje kunnen blijven en soepel als een rubber balletje. Zoals sommigen van jullie misschien wel weten, doe ik ook veel verdedigingssport. Daar is een beroemd gezegde van de ‘grote’ Bruce Lee; “Be like water.” Nou, dat gevoel dus!

Bij die vering en veerkracht hoort in mijn mening ook een kleine component veilig vallen. Hoe absorbeer je de energie van die impact als het mis dreigt te gaan en wat zijn de tools die je kan gebruiken om ontspanning en soepelheid in je eigen lichaam te houden als het een keer bijna mis dreigt te gaan? Kun je dan blijven handelen of bevries je?

De derde B - Breathwork

Ik heb al veel geschreven over ademhaling en de invloed daarvan van ons eigen zenuwstelsel (check bijvoorbeeld ook mijn monsterblog over connectie of deze blog over ademhaling). Met je ademhaling kun je bewust je zenuwstelsel sturen van sympathische activatie (fight-, flight- of freeze reactie) naar parasympatische activatie (rust & ontspanning). Onze paarden spiegelen dat onwijs, dus ga maar eens na wat het effect hiervan kan zijn op je training; op je inwerking in het zadel, op je communicatie met je paard. En ik geloof ook onwijs dat alles met elkaar verbonden is, en dat je fysiek en mentaal niet los van elkaar kan zien. Je ademhaling is dus ook onwijs van invloed op je (fysieke én mentale) balans, op je bounce, en op je hele rijden. Die kunnen namelijk niet functioneren als jij je adem vastzet.

Je adem is koning (of koningin natuurlijkšŸ˜‰), het is je anker. Kun jij te allen tijden bij je ademhaling blijven, ook als je fysieke of mentale stress ervaart? In de video zie je mij oa een kleine ‘stressdrill’ doen. Ik breng eerst bewust mijn hartslag en ademhaling flink omhoog, om daarna meteen helemaal terug te gaan naar ontspanning. Dit is onwijs nuttig om te leren schakelen tussen activatie en ontspanning.

Wil je graag met Balans, Bounce of Breathwork aan de slag? Stuur me een berichtje!

Check ook mijn gratis Inspiratieboek Het ABC van de Horseman’s Mindset waarin ik hier dieper op inga en je een hoop praktische oefeningen geef!

En zoals gewoonlijk, als dit blog je inspireerde, like en deel het!

And remember to enjoy the ride!

- Jeannette -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.